Ilyenkor télen nagy kedvenc, finom, lágy és nagyon jó puha. Bár picit pepecselős, de nagyon megéri a munkát. A nagyim receptjét gluténmentesítettem, hogy a manóm is ehesse, bár ő eperlekvárral szereti a legjobban, valahogy szerintem a meggy fanyarsága jobban illik hozzá.
Hozzávalók:
(20x30as jénaihoz)
25 dkg rizs
1 l tej
2,5 dl víz
20 dkg cukor
3 ek. vanília aroma
1 db nagyobb citrom reszelt héja
6 dkg vaj
5 db közepes tojás
1 ek. rizsliszt
pici rizsdara
só
Ha van nagyon finom bele az aszalt áfonya
Meggy öntet elkészítése itt
Elkészítés:
- A rizst egy lábosba feltesszük a vízzel főni és egy csipet sót adunk hozzá
- folyamatosan kevergetjük, míg be nem szívja a vizet
- felöntjük a tejjel és beletesszük a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat is
- sűrűn megkeverve, kis lángon addig főzzük, míg egy sűrű tejberizst nem kapunk (ha teszünk bele áfonyát, akkor azt itt kell), majd félre tesszük és hagyjuk kihűlni (1-2 óra)
- a sütőt előmelegítjük 180 fokra
- egy jénait kivajazunk és mindenhol beszórjuk rizsdarával, hogy ne tapadjon bele a felfújt
- szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük
- a sárgájukat a vajjal habosra keverjük
- a vajas keverékhez hozzáadjuk a lisztet és a rizst, majd alaposan elkeverjük
- hozzáforgatjuk a fehérjét, óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze (én három lépésben szoktam)
- a masszát a kivajazott, kidarázott jénaiba öntjük és azonnal a sütőbe dugjuk
- légkeveréssel addig sütjük míg a teteje szép barna nem lesz (kb. 40-50 perc)
- megy öntettel, kakaóval lekvárral vagy csak simán porcukorral megszórva tálaljuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése