2016. január 26., kedd

Mandulás-csokis kekszszalámi


Ezt a receptet pár éve egy cukrászdában egy barátom mesélte el hatalmas átéléssel, hogy az édesanyjával szoktak ilyet csinálni kicsi kora óta. Mint egy imádni való kisfiú magyarázta, hogy mi kerül bele és kinek mi a dolga. Előtte sosem hallottam még róla, de nagyon megtetszett. Azóta gluténmentesítettem, kicsit alakítgattam és én is a kisfiammal együtt szoktam készíteni.

Hozzávalók:

Kekszhez:
(kb 50 dkg lesz)
6 dkg Naturbit Mandulaliszt
20 dkg Glutenix Alfa-Mix
125 g xilit (vagy cukor)
125 g puha vaj
1 tojás
2 ek. tej
1 ek mandula szirup

Szalámihoz:
125 g jó minőségű étcsoki
100 g keksz 
90 g cukor
130 g puha vaj
50 g mandula (vagy pisztácia, kesudió, makadámai dió)
40 g cukrozatlan kakaópor
 2 ek mandula likőr vagy szirup


Elkészítés:

  • A keksz hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk 
  • majd egy órára hűtőben pihentetjük. 
  • Utána kb 1 centi vastagra nyújtjuk és 180 fokon kb 10 perc alatt megsütjük.  
  • Ha kihűlt nagyobb darabokra tördeljük és egy üvegben vagy dobozban tároljuk felhasználásig. 
  • A szalámihoz való vajat és cukrot egy robotgéppel habosra keverjük, 
  • majd hozzáadjuk a kakaóport, amit előzőleg 2 ek. meleg vízzel lelocsoltunk és ezt is jól beledolgozzuk a masszába. 
  • Kimérünk 10 dkg kekszet és kézzel apró darabokra törjük (ne túl apróra, hogy jól mutasson), 
  • majd a serpenyőben lepirított mandulát is nagyobb darabokra vágjuk. 
  • A csokit vízgőz felett felolvasztjuk,  
  • utána a vajas keverékbe dolgozzuk a mandula likőrrel együtt. 
  • Mehet bele a mandula és a keksz is és jól összekeverjük. 
  • Kb 30-40 percre hűtőbe tesszük a masszát, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 
  • Utána egy nagyobb darab  folpack fóliára halmozzuk egy hosszúkás csíkban, becsomagoljuk és szalámi formára hengergetjük. 
  • A két végét megcsomózzuk szorosra és 3 órára a fagyasztóba tesszük, 
  • utána érdemes egy éjszakát még hűtőben pihentetni. 
  • Tálalás előtt porcukorba forgatjuk és szeleteljük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése