Nagy kedvenc nálunk a lassagne, de nem mindig van itthon hozzá tésztalap és valahogy arra még nem vitt a lélek, hogy magam csináljam meg. Majd egyszer, de addig marad ez, az egyszerűbb változat. Sokfajta tészta jó hozzá, a levestészták (cérnametélt, orsócska, eperlevél stb.) kivételével szinte bármi.
Hozzávalók:
Szószhoz:
1/2 kg darált hús (sertés v. marha, én vegyesen szoktam)
2 nagy fej hagyma
1 dob. sűrített paradicsom (500 ml)
2 dl 20%os főzőtejszín
2-3 dl tej
1 ek. keményítő
1 tk. oregáno
1 tk. bazsalikom
1 tk. rozmaring
1 tk. őrölt kömény
1/2 tk kurkuma (ez elhagyható)
1 tk. pirospaprika
só
bors
olaj a hús pirításához
Az egészhez:
+250g száraz tészta
+ sajt a tetejére
Elkészítés:
- A húst kevés olajon aranybarnára pirítjuk
- hozzáadjuk a robotgépben pépesített hagymát és eldinszteljük
- sózzuk, borsozzuk
- felöntjük a paradicsommal és kb 1 deci vízzel
- hozzáadjuk a fűszereket (ízlés szerint a mennyiségeket változtathatjuk, én kóstolgatni szoktam)
- felöntjük a tejjel és a tejszínnel
- a keményítőt egy csöppnyi langyos vízzel elkeverjük és hozzáadjuk
- kis lángon, hagyjuk rotyogni (10-15 percig), sűrűn keverjük meg
- közben a tésztát előfőzzük (kb 3-5 perc, míg picit hajlékony nem lesz)
- a tésztát egy jénaiba (vagy bármilyen hőálló tálba) szedjük és rámerjük a forró szószt, majd összekeverjük
- a tetejére reszelt sajtot szórunk
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése