2015. augusztus 20., csütörtök

Rakott tészta



Nagy kedvenc nálunk a lassagne, de nem mindig van itthon hozzá tésztalap és valahogy arra még nem vitt a lélek, hogy magam csináljam meg. Majd egyszer, de addig marad ez, az egyszerűbb változat. Sokfajta tészta jó hozzá, a levestészták (cérnametélt, orsócska, eperlevél stb.)  kivételével szinte bármi.

Hozzávalók:

Szószhoz:
1/2 kg darált hús (sertés v. marha, én vegyesen szoktam)
2 nagy fej hagyma
1 dob. sűrített paradicsom (500 ml)
2 dl 20%os főzőtejszín
2-3 dl tej
1 ek. keményítő
1 tk. oregáno
1 tk. bazsalikom
1 tk. rozmaring
1 tk.  őrölt kömény
1/2 tk kurkuma (ez elhagyható)
1 tk. pirospaprika

bors
olaj a hús pirításához

Az egészhez:
+250g száraz tészta
+ sajt a tetejére


Elkészítés:


  • A húst kevés olajon aranybarnára pirítjuk
  • hozzáadjuk a robotgépben pépesített hagymát és eldinszteljük
  • sózzuk, borsozzuk
  • felöntjük a paradicsommal és kb 1 deci vízzel
  • hozzáadjuk a fűszereket (ízlés szerint a mennyiségeket változtathatjuk, én kóstolgatni szoktam)
  • felöntjük a tejjel és a tejszínnel
  • a keményítőt egy csöppnyi langyos vízzel elkeverjük és hozzáadjuk
  • kis lángon, hagyjuk rotyogni (10-15 percig), sűrűn keverjük meg 
  • közben a tésztát előfőzzük (kb 3-5 perc, míg picit hajlékony nem lesz)
  • a tésztát egy jénaiba (vagy bármilyen hőálló tálba) szedjük és rámerjük a forró szószt, majd összekeverjük
  • a tetejére reszelt sajtot szórunk
  • 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése