2015. június 27., szombat

Meggyes pite



Hozzávalók:
(30x22-es tepsihez)

Tésztához:
50 dkg Shar Mix C
25 dkg sütő Ráma
20 dkg cukor
1 db tojás +1 a tetejét lekenni
8 dg tejföl (20%os)
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 db citrom héjja
1 csipet só

Töltelékhez:
1 kg meggy (magozva legyen ennyi a súlya)
30 dkg cukor
2 kk. fahéj
1 vaníliás főzős pudingpor

darált dió a meggy alá, hogy felszívja a levét (ez lehet rizsdara is, de dióval fincsibb)


Elkészítés:

  • A töltelékhez a meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy lábosba tesszük
  • mehet bele a cukor és a fahéj és feltesszük főni kb fél órára  
  • utána hozzáadjuk a pudingport és addig kevergetjük míg be nem sűrűsödik, majd elzárjuk. 
  • a lisztet egy tálba mérjük, hozzá adjuk a sütőport és a sót és elkeverjük 
  • hozzáadjuk a puha, szoba-hőmérsékletű! Rámát és elmorzsoljuk a lisztel (a két tenyerünk közt addig morzsolgatjuk míg egy teljesen egyforma állagú morzsalékor "port" nem kapunk)
  • hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és teljesen homogén tésztává gyúrjuk 
  • 1 órát pihentetjük, úgy, hogy fél órát először hűtőben, majd a következő felet szobahőmérsékleten (ha nincs 40 fok, mert akkor inkább maradjon bent a hűtőben)
  • kettészedjük a tésztát és tepsi méretűre nyújtjuk a lapokat
  • kivajazott tepsibe lefektetjük az egyik lapot (én sodrófára szoktam óvatosan feltekerni és úgy átemelni), majd megszórjuk darált dióval
  • jöhet rá a már kihűlt töltelék és annak a tetejére a következő kinyújtott tésztalap
  • lekenjük felvert tojással és megszurkáljuk a tetejét villával pár helyen 
  • 170 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, légkeverésre és kb. 25 perc alatt megsül
  • tűpróbával teszteljük
FONTOS!
             csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt, különben szétfolyik


Tipp:

 Süthetjük piteformában is, így kb. minden hozzávaló 2/3a kell hozzá, minden más ugyan az, plusz a díszítéshez külön tészta.
Én úgy szoktam csinálni, hogy tésztából teljes adagot csinálok, a töltelékből kevesebbet, a maradékból sütikiszúróval lehet dekorációt csinálni a pite tetejére és ha még mindig nem fogyott el, akkor kis kosárkákat sütök, amiket lehet pudinggal tölteni és gyümölccsel díszíteni.
Mérettől függően 4-8 kosárka lesz a maradékból.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése