2016. január 19., kedd

Színes kandis cukor pálcák



Ezer évvel ezelőtt találtam egy amerikai oldalon a receptet és nagyon megtetszett, azóta készültem megcsinálni, de valahogy mindig elmaradt. A múlt héten hozzáláttam, íme a végeredmény!

Hozzávalók:
(6 db-hoz)

8 dl víz
1,5 kg kristálycukor
6 befőttes üveg (nálam a 330ml-s bébiételes volt)
6 db fa pálcika
6 db ruhacsipesz
színes ételfesték
ízlés szerint valamilyen íz kivonat, aroma


Elkészítés:



  • Az üvegeket kisterilizáljuk 
  • belepróbáljuk a pálcikákat, a tetejüket ruhacsipesszel rögzítjük  úgy, hogy az aljától 2-3 centire érjen (ne érjen az üveg aljához, itt pálcikák helyettesítik a csipeszt, mert nem volt itthon, azzal lényegesen egyszerűbb lett volna) A csipesz tartja majd meg, hogy ne essen bele az üvegbe.
  • egy lábosba tegyük fel a vizet melegedni
  • a cukrot egy bögrével adagoljuk hozzá, mindig csak egyet, kevergessük míg teljesen fel nem olvad és csak utána menjen bele a következő
  • ha szeretnénk valamivel ízesíteni akkor az most keverjük bele (az enyémbe vanília került)
  • Tegyük félre és hagyjuk hűlni kb. 20 percig
  • öntsük bele az előkészített üvegekbe a szirupot és mindegyikbe keverjünk más színű ételfestéket
  • a megcsipeszelt pálcákat vizezzük be és mártsuk kristálycukorba, erre fognak megtapadni majd a cukorkristályok
  • óvatosan, lassan helyezzük bele a színes szirupba őket, próbáljuk egy mozdulattal, hogy ne rázzuk le a pálcákról a cukrot
  • hagyjuk teljesen kihűlni, majd helyezzük hűvös, száraz, sötét helyre őket
  • kb 6-8 nap mire kialakul egy ekkora méretű kandis cukor pálca, naponta ellenőrizzük, hogy nem ér e már az üveghez, mert ha igen akkor nem lesz szép a kristály
  • ha már elég nagyra nőtt, egy késsel óvatosan törjük fel a cukorréteget, ami összeállt az üveg tetején és vegyük ki a pálcákat
  • kb egy órát hagyjuk lecsöpögni, száradni
Nálam valamiért kettőnek nem lett színe, a többi tökéletesen sikerült, ezeket egy ecsettel és színes ételfestékkel utólag átfestettem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése