2016. január 23., szombat

Mangós gránátalmás pavlova



A napokban láttam akciósan mangót és gránátalmát. Egyszerűen nem bírtam otthagyni a boltban. Azóta gondolkodom, hogy mi legyen belőle. A tegnapelőtti fánkokból maradt 3 tojás fehérje, amit szintén fel kellett használni és egy kis mascarpone is árválkodik a hűtőben. Így úgy döntöttem mindent bele, ami itthon van Pavlova lesz. Na jó azért a házi  kolbász és a  krumplifőzelék nem került bele!

Hozzávalók:

Pavlovához:
3 db tojás fehérje
240 g porcukor
1/4 citrom leve
1 kk. keményítő

Krémhez:
250g mascarpone
200 ml habtejszín
1 cs. Dr. Oetker habfixáló
1 löttyintés vanília aroma (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
ízlés szerint cukor bele (ezt kóstolgatni szoktam, hogy mennyire legyen édes)

Mangó szószhoz:
1 db nagyobb mangó (a 2/3a megy a szószba, a maradék a tetejére)
3 dl víz
3 ek. cukor
2 tk. keményítő

tetejére 1 db gránátalma magjai és szószból megmaradt 1/3 mangó felkockázva


Elkészítés:


  • a tortaalap hozzávalói mérjük ki és készítsük kézközelbe 
  • egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt és rajzoljunk körbe egy kistányért 
  • melegítsük elő a sütőt 80 fokra
  • a szobahőmérsékletű tojás fehérjéket elkezdjük kézi robotgéppel felverni
  • közben lassan kanalanként adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot 
  • adjuk hozzá a citrom levét és a keményítőt, de ne állítsuk le a habverőt
  • ha az egész elkeveredett a legmagasabb fokozaton 15 percig verjük folyamatosan
  • a habot halmozzuk az előre megrajzolt körbe és lapáttal vagy fakanállal alakítsunk ki kis mélyedést a közepén
  • toljuk a sütőbe, légkeverésre 3-3,5 órára
  • közben pucoljuk meg a mangót és kockázzuk fel
  • a 2/3-ához adjunk 3 dl vizet és botmixerrel pürésítsük 
  • tegyük egy kis lábosba és forraljuk fel 3 ek cukorral 
  • 2 tk. keményítőt keverjünk el egy csöpp vízzel és mikor forr, keverjük hozzá
  • folyamatos kevergetés közben forraljuk újra majd,  hagyjuk kihűlni
  • a hideg tejszínt verjük a habfixálóval kemény habbá
  • a mascarponét keverjük össze cukorral és vaníliával, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínt, hogy minél kevésbé törjön össze, majd tegyük a hűtőbe
  • ha kész a torta alap, hagyjuk kihűlni, majd állítsuk össze a tortát
  • a krémet halmozzuk az alapra, locsoljuk meg alaposan a sűrű mangó szósszal és végül a tetejére szórjuk a gránátalma magokat és a mangó kockákat
Tipp:
        A gránátalma magokat úgy a legegyszerűbb kinyerni, ha félbe vágjuk és egy fakanállal kiütögetjük belőle, viszont ez a csodamódszer csak akkor működik, ha tökéletesen érett és friss a gyümölcsünk. Ha már kicsit állottabb vagy nem a legérettebb, akkor jobb ha kézzel kapirgáljuk ki a magokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése