2016. január 18., hétfő

Rizsfelfújt (rizskoch) házi meggy öntettel


Ilyenkor télen nagy kedvenc, finom, lágy és nagyon jó puha. Bár picit pepecselős, de nagyon megéri a munkát. A nagyim receptjét gluténmentesítettem, hogy a manóm is ehesse, bár ő eperlekvárral szereti a legjobban, valahogy szerintem a meggy fanyarsága jobban illik hozzá.

Hozzávalók:
(20x30as jénaihoz)

25 dkg rizs
1 l tej
2,5 dl víz
20 dkg cukor
3 ek. vanília aroma
1 db nagyobb citrom reszelt héja
6 dkg vaj
5 db közepes tojás
1 ek. rizsliszt
pici rizsdara 

Ha van nagyon finom bele az aszalt áfonya

Meggy öntet elkészítése itt


Elkészítés:

  • A rizst egy lábosba feltesszük a vízzel főni és egy csipet sót adunk hozzá 
  • folyamatosan kevergetjük, míg be nem szívja a vizet
  • felöntjük a tejjel és beletesszük a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat is
  • sűrűn megkeverve, kis lángon addig főzzük, míg egy sűrű tejberizst nem kapunk (ha teszünk bele áfonyát, akkor azt itt kell), majd félre tesszük és hagyjuk kihűlni (1-2 óra)
  • a sütőt előmelegítjük 180 fokra
  • egy jénait kivajazunk és mindenhol beszórjuk rizsdarával, hogy ne tapadjon bele a felfújt
  • szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük 
  • a sárgájukat a vajjal habosra keverjük
  • a vajas keverékhez hozzáadjuk a lisztet és a rizst, majd alaposan elkeverjük
  • hozzáforgatjuk a fehérjét, óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze (én három lépésben szoktam)
  • a masszát a kivajazott, kidarázott jénaiba öntjük és azonnal a sütőbe dugjuk
  • légkeveréssel addig sütjük míg a teteje szép barna nem lesz (kb. 40-50 perc)
  • megy öntettel, kakaóval lekvárral vagy csak simán porcukorral megszórva tálaljuk





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése