2015. december 28., hétfő

Kenyér jénaiban


Még sosem sütöttem formában kenyeret, de régóta izgatta a fantáziám. A Jézuskától kaptam karácsonyra egy pont jó jénait (köszi anyu). Így már semmi akadálya nem volt a dolognak, így ma, míg a manóm aludt nekiláttam. És tádám... az eddigi egyik legfinomabb kenyerem. Belül puha és laza, kívül ropogós, egyszerűen tökéletes!

Hozzávalók:

500 g Nutrifree Mix per Pane
18 g friss élesztő
7 g só
4 g cukor
10 g útifűmaghéj
460 ml langyos víz
20 g olívaolaj

pici napraforgóolaj a tetejét lekenni


Elkészítés:


  • a vízben feloldjuk az élesztőt 
  • a száraz hozzávalókat egy tálba mérjük
  • hozzáadjuk az élesztős vizet
  • robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni, mikor már csomómentes, sima a tészta akkor öntjük hozzá az olajat és még 4-5 percig dagasztjuk
  • a jénait kikenjük olajjal és belekaparjuk a tésztát
  • 1,5 órát szobahőmérsékleten kelesztjük
  • a tetejét lekenjük olajjal és bevágjuk egy éles késsel
  • 190 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük (ez sütőfüggő), légkeveréssel.




Tipp: Mikor kenyeret sütök mindig szoktam egy kis edénybe vizet tenni a sütő aljába, hogy gőzben süljön, így sokkal ropogósabb lesz a héja.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése