Még sosem sütöttem formában kenyeret, de régóta izgatta a fantáziám. A Jézuskától kaptam karácsonyra egy pont jó jénait (köszi anyu). Így már semmi akadálya nem volt a dolognak, így ma, míg a manóm aludt nekiláttam. És tádám... az eddigi egyik legfinomabb kenyerem. Belül puha és laza, kívül ropogós, egyszerűen tökéletes!
Hozzávalók:
500 g Nutrifree Mix per Pane
18 g friss élesztő
7 g só
4 g cukor
10 g útifűmaghéj
460 ml langyos víz
20 g olívaolaj
pici napraforgóolaj a tetejét lekenni
Elkészítés:
- a vízben feloldjuk az élesztőt
- a száraz hozzávalókat egy tálba mérjük
- hozzáadjuk az élesztős vizet
- robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni, mikor már csomómentes, sima a tészta akkor öntjük hozzá az olajat és még 4-5 percig dagasztjuk
- a jénait kikenjük olajjal és belekaparjuk a tésztát
- 1,5 órát szobahőmérsékleten kelesztjük
- a tetejét lekenjük olajjal és bevágjuk egy éles késsel
- 190 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük (ez sütőfüggő), légkeveréssel.
Tipp: Mikor kenyeret sütök mindig szoktam egy kis edénybe vizet tenni a sütő aljába, hogy gőzben süljön, így sokkal ropogósabb lesz a héja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése