Életem első bejglije. Mákos és diós és gluténtalan. A nagyim receptje alapján.
Hozzávalók:
(4 kisebb rúdhoz)
Tésztához:
50 dkg Nutrifree Mix per pane
5 dkg cukor
15 dkg Rama
1 tojás
18 g friss élesztő
1 ek. útifűmaghéj
1-1,5 dl langyos tej (attól függ mennyit vesz fel a tészta)
Töltelékhez:
Mákos:
20 dkg darált mák
12 dkg porcukor
1/2 reszelt citromhéj
1 marék mazsola
3 ek. házi szilvalekvár
pici tej
Diós:
20 dkg darált dió
12 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 löttyintés rum vagy rumaroma
3 ek. házi baracklekvár
pici tej
1 tojás a tetejüket lekenni
Elkészítés:
- A tésztával kezdjük, mert úgyis legalább két órát (vagy egy éjszakát) pihennie kell.
- Az élesztőt kb 1 deci langyos tejben elkevert cukorral felfuttatjuk
- A Rámát a liszttel elmorzsoljuk és hozzáadjuk a többi összetevőjét a tésztánk
- összegyúrjuk a tésztát, majd berakjuk legalább két órára a hűtőbe pihenni
- közben elkészítjük a töltelékeket (leírás lejjebb)
- a tésztát négyfelé szedjük és 1-1 gombócot formálunk belőle
- Rizslisztezett szilikon lapon vékony lapokat nyújtunk belőlük
- megkenjük ízlés szerint töltelékkel (ki hogy szereti)
- majd a két oldalát behajtjuk, hogy ne follyon ki a töltelék
- feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket
- a tetejüket lekenjük felvert tojás sárgájával majd 40 percre a hűtőbe tesszük pihenni
- utána az összeset átkenjük felvert fehérjével és ismét 40 percig pihentetjük a hűtőben
- a sütőt közben 160 fokra előmelegítjük
- légkeveréssel kb 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük
Mák töltelék:
A mákot a cukorral összekeverjük és egy kis lábosba feltesszük főni. Pici tejet öntünk rá, épp annyit hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a mazsolás és a citromhéjat és épp annyi tejet, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha összeállt az egész elzárjuk és belekeverjük a lekvárt, majd hagyjuk kihűlni.
Dió töltelék:
A mákhoz hasonlóan feltesszük a diót és a cukrot egy pici tejjel főni. Hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a mazsolát és a rumot vagy rumaromát, majd annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Érdemes kóstolgatni, mindenki a saját szája íze szerint ízesítse.Amikor összeáll elzárjuk és hozzákeverjük a lekvárt. Ha kihűlt mehet a tésztára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése