2016. május 10., kedd

Mini sajtos croissant


Olyan rég gondolkodom rajta, hogy hogyan lehetne tökéletes réteges tésztájú croissant csinálni, de sosem volt kedvem hajtogatni  és várni és újra hajtogatni és várni és így tovább. A Limara pékség honlapján találtam egy szuper megoldást ennek kikerülésére. Már csak gluténmentesíteni kellett, ami a szuper recept alapján nem volt komoly munka. Isteni finom lett!!!

Hozzávalók:

35 dkg Nutrifree mix per Pane
70 g tejföl
1 dl tej
1 csipet só
2 ek. cukor
1 db közepes tojás
25 g friss élesztő
15 dkg hideg vaj (nem margarin!)

tetejére 1 tojás a kenéshez és reszelt sajt


Elkészítés:

  •  az élesztőt pici cukorral a langyos tejben felfuttatjuk 
  • a többi hozzávalót a vaj kivételével egy tálba mérjük
  • hozzáöntöm az élesztőt és a robotgép dagasztó fejével összedolgozom, míg teljesen sima nem lesz
  • 2 órára hűtőbe tesszük a tésztát pihenni
  • 8 egyforma darabra osztjuk majd vékony köröket nyújtunk belőlük  
  • egymásra rétegezzük őket úgy, hogy a tétegek közé sajtreszelőn vajat reszelünk. A tetejére tészta kerüljön, arra már nem kell vaj
  • az egészet így egyben vékonyra nyújtjuk (2-3 mm) és 8 körcikkre vágjuk (ha piciket szeretnénk, akkor 12 dbra)
  • a háromszögek tetejét kicsit bevágjuk és feltekerjük őket, úgy, hogy a vége a kiflicske alá kerüljön, majd sütőpapírral bélelt tesibe tesszük őket 
  • a tetejüket lekenjük felvert tojással és megszórjuk sajtal
  • szobahőmérsékleten hagyju 40 percet kelni, majd
  • fél órára hűtőbe tesszük őket pihenni
  • 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (légkeveréssel)





Tipp:

 
Ha dupla adagot készítünk kelesztés előtt le lehet őket fagyasztani, így mielőtt ennénk csak be kell dobni a hideg sütőbe, hagyni, hogy a croissant-nal melegedjen fel 180 fokra és 25-30 perc alatt készre sütni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése