2015. december 22., kedd

Bejgli


Életem első bejglije. Mákos és diós és gluténtalan. A nagyim receptje alapján.

Hozzávalók:
(4 kisebb rúdhoz)

Tésztához:
50 dkg Nutrifree Mix per pane
5 dkg cukor
15 dkg Rama
1 tojás
18 g friss élesztő
1 ek. útifűmaghéj
1-1,5 dl langyos tej (attól függ mennyit vesz fel a tészta)

Töltelékhez:
Mákos:
20 dkg darált mák
12 dkg porcukor
1/2 reszelt citromhéj
1 marék mazsola
3 ek. házi szilvalekvár
pici tej

Diós:
20 dkg darált dió
12 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 löttyintés rum vagy rumaroma
3 ek. házi baracklekvár
pici tej

1 tojás a tetejüket lekenni

Elkészítés:


  • A tésztával kezdjük, mert úgyis legalább két órát (vagy egy éjszakát) pihennie kell.
     
  • Az élesztőt kb 1 deci langyos tejben elkevert cukorral felfuttatjuk
  • A Rámát a liszttel elmorzsoljuk és hozzáadjuk a többi összetevőjét a tésztánk
  • összegyúrjuk a tésztát, majd berakjuk legalább két órára a hűtőbe pihenni
  • közben elkészítjük a töltelékeket (leírás lejjebb) 
  • a tésztát négyfelé szedjük és 1-1 gombócot formálunk belőle
  • Rizslisztezett szilikon lapon vékony lapokat nyújtunk belőlük
  • megkenjük ízlés szerint töltelékkel (ki hogy szereti)
  • majd a két oldalát behajtjuk, hogy ne follyon ki a töltelék
  • feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket
  • a tetejüket lekenjük felvert tojás sárgájával majd 40 percre a hűtőbe tesszük pihenni
  • utána az összeset átkenjük felvert fehérjével és ismét 40 percig pihentetjük a hűtőben
  • a sütőt közben 160 fokra előmelegítjük
  • légkeveréssel kb 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük



Mák töltelék:

                 
A mákot a cukorral összekeverjük és egy kis lábosba feltesszük főni. Pici tejet öntünk rá, épp annyit hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a mazsolás és a citromhéjat és épp annyi tejet, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha összeállt az egész elzárjuk és belekeverjük a lekvárt, majd hagyjuk kihűlni.





Dió töltelék:
               
A mákhoz hasonlóan feltesszük a diót és a cukrot egy pici tejjel főni. Hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a mazsolát és a rumot vagy rumaromát, majd annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Érdemes kóstolgatni, mindenki a saját szája íze szerint ízesítse.Amikor összeáll elzárjuk és hozzákeverjük a lekvárt. Ha kihűlt mehet a tésztára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése