Olyan rég gondolkodom rajta, hogy hogyan lehetne tökéletes réteges tésztájú croissant csinálni, de sosem volt kedvem hajtogatni és várni és újra hajtogatni és várni és így tovább. A Limara pékség honlapján találtam egy szuper megoldást ennek kikerülésére. Már csak gluténmentesíteni kellett, ami a szuper recept alapján nem volt komoly munka. Isteni finom lett!!!
Hozzávalók:
35 dkg Nutrifree mix per Pane
70 g tejföl
1 csipet só
2 ek. cukor
1 db közepes tojás
25 g friss élesztő
15 dkg hideg vaj (nem margarin!)
tetejére 1 tojás a kenéshez és reszelt sajt
Elkészítés:
- az élesztőt pici cukorral a langyos tejben felfuttatjuk
- a többi hozzávalót a vaj kivételével egy tálba mérjük
- hozzáöntöm az élesztőt és a robotgép dagasztó fejével összedolgozom, míg teljesen sima nem lesz
- 2 órára hűtőbe tesszük a tésztát pihenni
- 8 egyforma darabra osztjuk majd vékony köröket nyújtunk belőlük
- egymásra rétegezzük őket úgy, hogy a tétegek közé sajtreszelőn vajat reszelünk. A tetejére tészta kerüljön, arra már nem kell vaj
- az egészet így egyben vékonyra nyújtjuk (2-3 mm) és 8 körcikkre vágjuk (ha piciket szeretnénk, akkor 12 dbra)
- a háromszögek tetejét kicsit bevágjuk és feltekerjük őket, úgy, hogy a vége a kiflicske alá kerüljön, majd sütőpapírral bélelt tesibe tesszük őket
- a tetejüket lekenjük felvert tojással és megszórjuk sajtal
- szobahőmérsékleten hagyju 40 percet kelni, majd
- fél órára hűtőbe tesszük őket pihenni
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (légkeveréssel)
Tipp:
Ha dupla adagot készítünk kelesztés előtt le lehet őket fagyasztani, így mielőtt ennénk csak be kell dobni a hideg sütőbe, hagyni, hogy a croissant-nal melegedjen fel 180 fokra és 25-30 perc alatt készre sütni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése