2015. november 30., hétfő

Mini fonott kalács


Gondoltam meglepem az apróságom a kedvencével, fonott, kakaós mini kalácskákkal. Mikor valamiből picit sütök egyből felcsillan a szeme és vigyorogva mondogatja, hogy babáé, babáé. 

Hozzávalók:
(4 db-hoz)

30 dkg Nutrifree Mix per pane
1 cs. szárított élesztő ( vagy 25g friss)
7 dkg cukor
1 db nagy tojás sárgája
1,5-2 dl tej (attól függ mennyit vesz fel)
1 db kisebb citrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 nagyobb löttyintésnyi vanília aroma
2 ek. kakaópor (csapott)
3 ek langyos víz
1 csipet só

2 tojás sárgája pici tejjel elkeverve a tetejének a lekenéséhez


Elkészítés:



  • kb 1 deci langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt  
  • a lisztet, a sót, a vajat,a tojás sárgáját, a vaníliát és a citrom héját elkeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet
  • robotgép dagasztó fejével elkezdjük összedolgozni, közben óvatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, hogy puha, picit ragadós, de ne túl lágy tésztát kapjunk
  • a kétharmadát rizslisztezett szilikon lapra rakjuk, picit átgyúrjuk kézzel, majd 8 egyenlő részre osztjuk és kis golyókat formálunk belőlük 
  • a maradék egyharmadhoz hozzáadjuk a kakaóport, és a langyos vizet, majd a robotgéppel simára dolgozzuk 
  • utána az is  a szilikonlapra borítjuk, átgyúrjuk és 4 golyót formázunk belőlük
  • a golyókat hosszúkás hengerekké sodorjuk 
  • 2 fehéret és 1 barnát hagyományos fonással kalácskákká fonunk
  • még háromszor ismételjük ez
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket
  • a tetejüket lekenjük a langyos tejes, tojásos keverékünkkel 
  • 50 fokon a sütőben 30 percig kelesztjük 
  • újra lekenjük a tejes tojással
  • 180 fokon (légkeveréssel) 25-30 perc alatt készre sütjük
  • 10 perccel a vége előtt még langyos tejjel átkenhetjük, így még szebb színe lesz
Tipp: a vaníliás részt feldobhatjuk még egy kis mazsolával vagy más apróra vágott aszalt gyümölccsel, de akkor azokat érdemes egy 5-6 órával korábban tejbe áztatni és úgy belekeverni a tésztába




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése