2015. november 10., kedd

Szilvalekváros bukta


Hetek óta készülök valamibe beletenni a fűszeres szilva lekvárom, amiben Bence megeszi, mert kenyérre, kalácsra, gofrira csak vajat hajlandó. Úgy néz ki sikerült, hatalmas öröm fogadta a mini buktácskákat. Az alap recept a Gluténmentes övezetről van, lefeleztem próbaként és picit módosítottam rajta.

Hozzávalók:

25 dkg Schar Mix B
1/2 cs. por élesztő
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. cukor
1,7 dl langyos tej
1/2 citrom reszelt héja (elhagyható, de nagyon eldobja)
1 csipet só
Házi fűszeres szilvalekvár (mikor főzöm fahéjjal és egy csipet szegfűszeggel ízesítem, mi itthon szilvás gombóc lekvárnak hívjuk, mert pont olyan az íze)


Elkészítés:


  • A langyos cukros tejben  felfuttatom az élesztőt 
  • közben a lisztet összekeverjük a sóval, vajjal és a citromhéjjal
  • hozzáöntjük az élesztős keveréket és a robotgép dagasztó karjával jól kidolgozzuk a tésztát
  • mikor összeállt meleg helyen a duplájára kelesztjük ( kb. 30-40 perc)
  • kinyújtjuk kb. fél centi vastagra majd lapocskákat vágunk belőle 
  • a lapok közepére egy csíkban lekvárt rakunk, az alját és a tetejét behajtjuk, majd áthajtjuk az egyik felét a másikon úgy, hogy a vége a csomagocska alá kerüljön
  • sütőpapírral bélelt tepsibe viszonylag szorosan egymás mellé helyezzük őket
  • a tetejüket lekenjük olajjal
  • 30 fokos sütőben még 20 percig kelesztjük őket, majd 180 fokon (légkeveréssel) aranybarnára sütjük őket


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése