2015. szeptember 28., hétfő

Májas bourekas



Hozzávalók:

Tésztához:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Schar Mix It
1 cs. szárított élesztő
1 kk. só
1 kk. cukor
1 ek útifű maghéj
2,5 dl langyos víz
2 ek. semleges ízű olaj (nálam napraforgó)

Töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 közepes fej hagyma
pirospaprika

bors
mustár
kechup
oregano
csipet cukor

A tetejére szezámmag és 1 tojás sárgája a kenéshez


Elkészítés:


  • A töltelékkel kezdjük: A pépesre darált hagymát olajon ledinszteljük  
  • megszórjuk pirospaprikával (kb. 2 kk-nyi) és rádobjuk a megtisztított májat
  • pár perc alatt megsütjük
  • sózzuk, borsozzuk és pár csipet oregánot szórunk rá
  • ha elzártuk egy botmixerrel pépesítjük
  • ízlés szerint tovább ízesítjük, mehet bele egy kis mustár, kechup, ici pici cukor, még bors és ha kicsit krémesebben szeretnénk egy pici margarin
  • Félrerakjuk hűlni, addig megcsináljuk a tésztát: a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük
  • hozzáadjuk a langyos vizet és egy robotgép dagasztó fejével jól összedolgozzuk
  • ha összeállt hozzácsorgatjuk az olajat és ezt is beledolgozzuk
  • langos helyen kelni hagyjuk egy fél órát
  • ha kész 3-4 kis gombócot formálunk belőle (attól függ mekkorákat szeretnénk) 
  • rizslisztezett szilikon lapon kerekre nyújtjuk
  • az egyik felére egy hosszúkás kupacot halmozunk és a másik felét ráhajtjuk, majd az ujjainkkal a szélét összecsippentjük, hogy ki ne follyon.
  •  a tetejét két helyen bevágjuk majd 15 percet sütőlapon pihentetjük 
  • lekenjük felvert tojás sárgájával és megszórjuk szezámmaggal
  • 180 fokon légkeveréssel 20-25 perc alatt készre sütjük

Tipp:

 Csinálhatunk kis háromszögeket is a kinyújtott tésztából és a tölteléket a közepére halmozva a csücskeit behajtva vendégváró falatkákat süthetünk. Ezt picit rövidebb ideig kell sütni, a szép aranybarna színe és az isteni illata jelzi azt, ha kész.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése