Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Schar Mix It
1 cs. szárított élesztő
1 kk. só
1 kk. cukor
1 ek útifű maghéj
2,5 dl langyos víz
2 ek. semleges ízű olaj (nálam napraforgó)
Töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 közepes fej hagyma
pirospaprika
só
bors
mustár
kechup
oregano
csipet cukor
A tetejére szezámmag és 1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
- A töltelékkel kezdjük: A pépesre darált hagymát olajon ledinszteljük
- megszórjuk pirospaprikával (kb. 2 kk-nyi) és rádobjuk a megtisztított májat
- pár perc alatt megsütjük
- sózzuk, borsozzuk és pár csipet oregánot szórunk rá
- ha elzártuk egy botmixerrel pépesítjük
- ízlés szerint tovább ízesítjük, mehet bele egy kis mustár, kechup, ici pici cukor, még bors és ha kicsit krémesebben szeretnénk egy pici margarin
- Félrerakjuk hűlni, addig megcsináljuk a tésztát: a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük
- hozzáadjuk a langyos vizet és egy robotgép dagasztó fejével jól összedolgozzuk
- ha összeállt hozzácsorgatjuk az olajat és ezt is beledolgozzuk
- langos helyen kelni hagyjuk egy fél órát
- ha kész 3-4 kis gombócot formálunk belőle (attól függ mekkorákat szeretnénk)
- rizslisztezett szilikon lapon kerekre nyújtjuk
- az egyik felére egy hosszúkás kupacot halmozunk és a másik felét ráhajtjuk, majd az ujjainkkal a szélét összecsippentjük, hogy ki ne follyon.
- a tetejét két helyen bevágjuk majd 15 percet sütőlapon pihentetjük
- lekenjük felvert tojás sárgájával és megszórjuk szezámmaggal
- 180 fokon légkeveréssel 20-25 perc alatt készre sütjük
Tipp:
Csinálhatunk kis háromszögeket is a kinyújtott tésztából és a tölteléket a közepére halmozva a csücskeit behajtva vendégváró falatkákat süthetünk. Ezt picit rövidebb ideig kell sütni, a szép aranybarna színe és az isteni illata jelzi azt, ha kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése